Aardbeien en knoflook

De najaarsklusjes, je kent ze vast wel, en dan heb ik het niet over het slijpen en invetten van tuingereedschap of het schoonmaken van zaai en stekbakjes (want dat is enkel weggelegd voor degenen die nog tijd over hebben), nee ik heb het dan over die hoognodige klussen die je nog wilt/ moet doen voordat de echte vrieskou invalt. Ik heb me er de afgelopen dagen wat mee bezig gehouden.

Het begon met het naar binnen halen van de vorstgevoelige planten. De Basilicum was al naar binnen verhuisd, maar heeft het dus alsnog niet overleeft. Dat blijft nog altijd een moeilijk vraagstuk voor mij: “hoe laat je planten binnen overwinteren, zonder dat ze meteen overvallen worden door een lading luis of vliegjes”. Ik vermoed dat het met de grote temperatuurwisseling te maken heeft of met de stilstaande lucht. Hoe het ook zei, volgend jaar zal ik weer nieuwe Basilicum moeten zaaien.

Daarna volgde het naar binnen halen van de Afrikaanse lelie (Agapanthus). Na een stevige nachtvorst vond ik hem ‘s ochtends helemaal verlept. Ik vreesde dat ik al te laat was, maar heb hem toch maar meteen in de schuur gezet, en … hij staat er nu weer opgekrikt bij. Een dosis geluk af en toe hoort er ook bij.

Afgelopen weekend heb ik dan maar eens serieus werk gemaakt van die najaarsklusjes. Er lag al enige tijd een berg boomschors te wachten om verspreid te worden. Handen uit de mouwen dus, eerst de tuin onkruidvrij maken en dan een nieuwe lading schors erop. Dat ziet er al meteen een stuk beter uit. Het is ook het ideale moment om wat strenger op te treden tegen de planten die gaandeweg wat teveel zijn uitgedijd of wiens zaailingen ik oogluikend heb toegestaan. Ik weet dat ik in het voorjaar met al dat fris opkomende nieuwe blad minder streng ben, dus laat ik nu maar al dat “teveel” wat terugdringen.

Ik heb meteen mijn oude aardbeiplanten geruimd en vervangen door nieuwe jonge uitlopers. Dat is het handige van aardbeiplanten, eens gekocht ben je voorgoed voorzien. Ze produceren meer uitlopers dan je kunt verwerken, dus je kunt er gelijk wat andere mensen een plezier mee doen. Nog op de “to do” lijst staat knoflook uitplanten. Dat is ook een typisch klusje voor het najaar. Zo in oktober, november kunnen de teentjes de grond in. Het best is goed losse, vruchtbare grond. Je kunt gewoon teentjes gebruiken die je normaal koopt voor te eten, kies wel de allergrootste teentjes uit, want dan worden de bollen ook groter. Volgend jaar in juli, augustus als het loof begint uit te drogen zijn ze oogstrijp . Als het weer de komende dagen nog een beetje meezit, zou een onkruidrondje door de border ook nog goed zijn. Dat geeft een mooie voorsprong in het voorjaar, want dan staan natuurlijk die voorjaarsklussen weer te wachten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.