Kwekerijen

Ik wil graag over een aantal kwekerijen iets meer vertellen dan enkel de links, die hier rechts vermeld staan. Veel uit mijn tuin komt hier namelijk vandaan en behalve planten kopen kun je er ook goed nieuwe planten ontdekken. Als ik naar een kwekerij ga is dat bij mij vaak iets wat enkele uren, of soms zelfs een halve dag in beslag neemt. En dat hoeft niet eens te betekenen dat ik met een vrachtlading aan planten weer naar buiten stap. Soms ben ik ook dolgelukkig met een klein doosje met nieuwe aanwinsten. Het is vooral veel kijken, met een lijstje of boekje in de aanslag en je kunt er zeker van zijn dat ik alle rijen afga. De volgende kwekerijen zijn zeker een bezoek waard:

Kwekerij Bastin www.bastin.nl

Zoals ze het zelf noemen “de meest mediterrane kwekerij van Nederland”, en niet alleen door hun meest zuidelijke ligging in Aalbeek, Limburg. Roger Bastin is houder van de Nederlandse plantencollecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus. Met andere woorden, ze hebben een voorliefde voor mediterrane planten, die overigens allemaal toepasbaar zijn in ons klimaat. Het is echt een genot om op hun kwekerij rond te lopen, je kunt er je ogen en vooral ook je neus de kost geven. Als ze dichter in de buurt lagen, zou ik er de deur plat lopen. Ze organiseren ieder jaar ook vaste themadagen op de kwekerij en als je meer wilt lezen over hun planten, dan is het boek dat ze hebben uitgebracht “Puur Mediterraan Tuinieren” een grote aanrader (zie ook m’n stukje daarover in de boekenlijst).

Plantentuin Esveld www.esveld.nl

Ja, wat kan ik hier nu over zeggen zonder incompleet te zijn? Het is in ieder geval DE kwekerij voor esdoorns. Ze hebben een fantastisch mooi Aceretum. Ook de kweekbedden of eerder gezegd kweekkassen met de jonge planten en moederplanten zijn erg indrukwekkend om te zien. Let op, hier wordt je hebberig :). De ligging van de kwekerij is erg bijzonder, het terrein wordt doorsneden door sloten, waardoor je van het ene “eiland” naar het andere loopt. Naast de esdoorn collectie zijn er nog meer Nederlandse plantencollecties te bezichtigen en ze hebben natuurlijk een zeer uitgebreid aanbod in hun plantenwinkel. Vergeet ook niet een tussenstop te maken in de boekenwinkel. Als kenners hebben ze zelf ook een aantal boeken geschreven.

Plantencentrum Princenbosch www.princenbosch.info

Niet echt een kwekerij, maar meer een plantencentrum zoals de naam al zegt. Het is denk ik wel de plek waar de meeste planten uit m’n tuin vandaan komen. Voorheen woonde ik daar in de buurt (in Breda) waardoor ik ze heb leren kennen. En sindsdien is het zo’n beetje mijn vaste plantencentrum geworden, ondanks dat het nu niet meer naast de deur ligt. Hun assortiment is vooral breed, met best wel wat bijzondere soorten ertussen. De planten staan in lange rijen op alfabet gerangschikt. Het is een lekkere plek om rond te struinen.

Kwekerij Silene www.silene.be

Een heerlijke kleinschalige kwekerij van bijzondere één- en tweejarigen. Volgens mij vrij uniek in z’n soort omdat je een dergelijk aanbod gericht op één- en tweejarigen niet zo snel tegenkomt. Wat vooral een aanwinst is dat je veel van de planten zowel als zaad als als plant kunt kopen. Je kunt ook online winkelen, maar een bezoek ter plaatse is eigenlijk veel leuker. De plantjes staan op verhoogde tafels en in wat losse kasjes in de achtertuin, terwijl her en der de zaailingen aan je voeten tussen de tegels opkomen.

Kwekerij Jan Spruyt – Van der Jeugd www.vasteplant.be

Vlakbij kwekerij Silene ligt de vaste plantenkwekerij van Jan Spruyt – Van der Jeugd. Deze kwekerij is meer gericht op de groothandel, maar (gelukkig voor de tuinliefhebber) op zaterdagochtend zijn ook particulieren meer dan welkom. Je neemt bij de ingang een kar met schrijfblokje, potlood en een set onbedrukte plantenkaartjes en dan kun je aan de slag. Bij iedere plant staat een code vermeld die je noteert zodra je hem op je kar laadt, bij het afrekenen zullen ze je hiervoor dankbaar zijn. Het terrein van de kwekerij is flink groot en ligt verspreid rondom het uiteinde van een doodlopende weg. Je kunt er lang rondlopen en hun aanbod is dan ook eindeloos groot. Hun focus ligt bij de prairietuin, dus liefhebbers van siergrassen en prairieplanten kunnen hier hun hart ophalen.

Boomkwekerij Hortus Conclusus www.hortusconclusus.be

Op een boogscheut afstand van hier ligt deze heerlijke boomkwekerij met bijzondere, zeldzame bomen voor de kleine tuin. De kwekerij heeft in principe geen vaste openingsuren voor bezoek, maar op vraag kan hij wel bezocht worden. Hier staan heel wat onbekende schoonheden bij elkaar. Een boom planten blijft voor mij iets waar een bijzonder aura omheen hangt. Je wikt en weegt over de grootte, de standplaats, de vorm, de kleur, het licht dat hij neemt en de schaduw die hij geeft. Een boom zet je voor het leven en als je die dan kan uitkiezen op deze kwekerij, maakt dat het tot iets heel bijzonders.

En tot slot, geen kwekerij maar toch apart het vermelden waard:

Shera’s tuindagboek www.tuindagboek.nl

Shera’s tuindagboek legde min of meer de kiem voor mijn tuinblog. Lange tijd heb ik haar tuinverhalen gevolgd. Het is erg leuk om te lezen en ook heel herkenbaar af en toe, met erg mooie foto’s. Helaas verschijnen er sinds enkele jaren geen nieuwe tuinverhalen meer, maar er staat nog steeds een uitgebreid archief, dus als je het nog niet kent, ga zeker eens kijken. Er staan overigens ook veel andere leuke stukjes, zoals tuinbezoeken, zaaitips en een boekenlijstje. Tegenwoordig schrijft ze stukjes voor verschillende tuin tijdschriften waaronder Bloemen en Planten en Groei & Bloei. En sinds kort is er een vervolg op www.wroeten.nl

Er staan nog veel nieuw te bezoeken kwekerijen op mijn lijstje, dus er zal zeker nog meer volgen op deze pagina!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.