Het goud in de tuin

Het is zeer geliefd en je hebt er altijd te weinig van,… dan heb ik het over Tijm. Tijm is echt mijn lievelingskruid. Bij het zien van de foto alleen al, komt de geur je tegemoet. Behalve de grootse geur is alles klein aan dit struikje. Kleine blaadjes en kleine bloemetjes aan kleine bolle struikjes. Mijn eerste tijmstekje kreeg ik zo’n 12 jaar geleden. Ik weet niet om welke variĆ«teit het gaat, maar hij vormt inmiddels met zijn 25 cm hoogte de grootste tijmheuvel in m’n bezit (en nog steeds de beste geur). Hij heeft zich al veelvuldig uitgezaaid, maar toch is er altijd te weinig.

Het kruid laat zich moeilijk vangen. In het vroege voorjaar zijn de takjes sterk verhout, je kunt ze dan wel knippen, maar je zal de blaadjes dan best van de takken ritsen voor gebruik. Eens dat de nieuwe scheuten goed beginnen te groeien en je met je schaar in de aantocht staat om volop te gaan knippen, komen de bloemknoppen op. Weer een dilemma, die witroze bollen zijn namelijk ook erg fijn om te hebben en daarna wordt het zaad gevormd. Oke, maar even wachten dan tot na de bloei, en in de tussentijd minutieus de niet bloeiende takjes voor keukengebruik knippen. Na de bloei is het zaak om de uitgebloeide bloemhoofdjes eruit te knippen (en rond te strooien voor het zaad) met zo weinig mogelijk verlies van de kostbare blaadjes (want dat is zonde) en dan weer wachten totdat de nieuwe scheuten beginnen te groeien. Ik ben dan ook nog zo’n freak die bij het oogsten en snijden alles afspeurt of er niet ergens een blaadje verloren gaat.

Inmiddels zijn er nog een aantal ander tijm-variĆ«teiten bijgekomen, zoals o.a. Thymus vulgaris ‘Chateau Queribus’, die neigt naar wat meer citroengeur, alsook Thymus pulegioides ‘Tabor’. De blaadjes van deze laatste zijn een stuk groter dan gewoonlijk bij de Tijm en hij heeft een meer kruipende groeiwijze. Nog zo’n kruiptijm is Thymus ‘Purple Beauty’ met prachtig donkerpaarse bloemen. De kruiptijm is dan weliswaar minder geschikt om van te oogsten, maar zo’n bloeiend tapijt is fantastisch om te zien. Ook Thymus serpyllum vormt al een flinke plateau. In juni heb je een dicht tapijt van lichtpaarse bloemen waar ook de bijen dol op zijn.

Ik denk dat ik dit jaar nog maar eens wat tijm ga toevoegen aan de rij. Voorlopig kan ik mij nog laven aan een tijmbol die nog niet in bloei staat, maar al wel flinke scheuten heeft gevormd. Eens kijken wat ik daar morgen mee ga klaarmaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.