Zaden, knoppen en een brilletje

Het is een winter van niks. De mooie witte vriesochtenden zijn op één hand te tellen, laat staan een besneeuwde tuin. Maar die slappe winter heeft ook zo zijn voordelen. Bij een wandelingetje door de tuin blijkt er toch heel wat te zien te zijn, wat je bij een vluchtige blik snel over het hoofd ziet.

Naast de vele zaden, halmen en pluimen zijn ook al de eerste bloemknoppen verschenen. Zo stuitte ik op de blauwpaarse knop van Anemone coronaria. Volgens het zakje pas in bloei te zien vanaf juni, maar deze heeft zich dus duidelijk een half jaar vergist. Even verderop zag ik de zaadbol van een reuzekorenbloem met twee vlaggen erop, welhaast afgekeken van de kuiflavendel. Blijkt dat de zaden al aan het kiemen zijn, terwijl ze nog in de bol zitten.

Fijne bijkomstigheid bij zo’n zachte winter is dat sommige planten er nu glorieus bijstaan die normaal toch wel een flinke knauw krijgen van zo’n harde winter. Dierama pulcherimum (Angel’s fishing rod) wordt normaal afgeslankt in de winter tot een dorre bos stengels en moet ieder jaar weer vanuit de ondergrondse bolletje opnieuw omhoog zien te komen. Dit keer staat er nog een flinke groene pol. Dat belooft veel mooie “hengels” in de zomer.

Ook de rozemarijn, al met een gigantische omvang van nabij de 2m, staat er onbezorgd bij. Geen afgestorven takken dit keer, door te lang aanhoudende vorst of bezweken onder de sneeuw. Ik vraag me wel af hoe groot de struik komend jaar dan wel niet zal worden? Ik zal mijn oven eens moeten opstarten voor een flinke rozemarijntaart om al die rozemarijn te kunnen verwerken. Hij staat trouwens ook alweer in bloei. Wat dat betreft trekt de struik zich nergens iets van aan.

Tussen nog een lading zaaddozen vond ik al de eerste bloemknoppen van de wolfsmelk Euphorbia characias sups. Wulfenii, normaal in bloei vanaf april t/m juni. Extra blij ben ik met deze ontdekking, omdat ik hem na een eerste poging al eens ben kwijtgeraakt. Dit keer, misschien geholpen door de zachte winter, dus duidelijk meer succes.

En tot slot stuitte ik vlakbij de compostbak op dit grappige brilletje. Blijkbaar komt toch niet alles heelhuids de winter door.